Sepet

Sepetinizde ürün bulunmuyor.

Geçmişten Günümüze Plaj Modası: 1950-1960 Yılları

Geçmişten Günümüze Plaj Modası: 1950-1960 Yılları

Zaman zaman 1950’li yılların nasıl olduğunu, insanların zarif ve şık görünümünü, o yıllarda olsaydınız nasıl bir hayata sahip olacağınızı ve o dönemin büyüleyici modasını düşleyip hayal ettiyseniz bugün çalıştıracağımız moda trenine binebilirsiniz! Kimi zaman eski gazete kupürlerinde ya da eski fotoğraflarda, kimi zaman Yeşilçam filmlerinde, kimi zaman da internette gördüğümüz o nostaljik 1950’lerin ve 1960’ların modası ile günümüzün modası arasında farklılıklar olsa da hala süren etkileri yadsınamaz.  O dönemleri ve o dönemlerin eşsiz plaj modasını inceleyerek moda kültürünüzü zenginleştirebilirsiniz.

50’li Yılların Zarif Plaj Görünümleri

Plaj modasına 50’li yıllarda gelen en büyük yenilik özellikle de giysilerin kumaşlarında ortaya çıktı. Hızlı kurumasından, kullanım kolaylığından ve esnekliğinden ötürü naylon temelli kumaşlar bu dönemin plajlarında oldukça popüler tercihlerden birisi haline geldi. Bu yıllarda mayo tercihleri genelde tek parça halinde, elbiseyi andıran ve mini bir eteği bulunan, genellikle minyatür çiçek desenli mayolardı. Bikini modelleri de bu yıllarda mevcuttu ancak her zaman görmeye alışık olduğumuz klasik bikini altından daha çok etek ve adeta bir büstiyere benzeyen kalın askılı bikini üstleri popülerdi. Bunun yanı sıra plajlarda da plajların dışında da çokça tercih edilen pastel renkli belden oturtmalı kabarık etekli elbiseler de göze çarpıyordu. Aynı zamanda aksesuar kullanımı da bu yıllarda oldukça meşhurdu: üstünde çiçek motifleri olan kuşaklı büyük şapkalar ve büyük güneş gözlükleri plaj modasının vazgeçilmezleri arasındaydı.

İki Parçalı, Soyut Desenli Kombinler Ve Plaj Elbiseleri

İki parçalı bikiniler ve kombinlerin ilk örnekleri 1950’li yıllarda ortaya çıkmıştır. Daha önceki dönemlerdeki tulum benzeri mayoların yerine bu dönemlerde daha açık, ancak sonraki dönemlere göre daha kapalı modeller tercih edilmiştir. Zaman içerisinde gitgide daha da cesur hale gelen plaj kıyafetleri bu dönemde yavaş yavaş ortaya çıkmaya başlamışlardı. Plaj elbiseleri genelde belden oturtmalı ve kabarık bir eteğe sahipti ve soyut desenler oldukça aktif bir şekilde kullanılıyordu. Aynı zamanda geometrik desenler ve puantiyeler de oldukça popülerdi. 

1950’leri Günümüze Taşıyın

Geçmişin modasından güç alan ve de bunu modern çizgilerle birleştiren ikonik plaj görünümleri yaratabilirsiniz. 1950’li yıllardan esintiler taşıyan iki parçalı plaj kombinleri yaparken düz ve tek renk modeller yerine daha canlı, hareketli desenlere sahip parçaları tercih edebilirsiniz. Örnek olarak leopar desenli bir şort etek ve büstiyeri bir arada kullanarak hem çekici hem de geçmiş yılların enerjisini üzerinde taşıyan bir kombin yaratabilirsiniz.

1960’lar: Plajlarda Hippie Esintileri

Sosyal ve kültürel değişimlerin yaşandığı 1960’lı yıllarda plaj modası da bu değişimden etkilenmişti. 1950’li yılların daha muhafazakâr modelleri yerini daha cesur ve daha özgür modellere bırakmıştı. Özellikle bikiniler kesim olarak günümüz bikinilere daha çok benzemeye başlamıştı, bikini altları önceki dönemlerdeki gibi şort etekli bir kesimde değil daha çok slip bir görünümdeydi. Şapkaların boyutu bir önceki döneme göre küçülmüş ve farklı tarzlarda, ilgi çekici şapkalar kullanılmaya başlanmıştı. O yıllarda ortaya çıkan ve barışçıl temasıyla dikkat çeken hippie kültürü plaj modasına da etki etmişti. Kadınlar artık daha cesur kıyafetler tercih etmeye başlamıştı, aynı zamanda hippie kültürünün otantikliğinin de plaj modasındaki dönüşümlere zemin hazırladığı söylenebilir.

Etnik Desenli Plaj Elbiseleri, Bikini Ve Mayolar

Hippie kültürünü yansıtan etnik desenler sokak modasını vurduğu gibi plaj modasını da vurmuştu 1960’lı yıllarda. Önceki dönemlerde daha muhafazakar ve daha resmi olan giyim tarzı o dönemde daha otantik bir görünüm kazandı. Plajlarda özellikle etnik desenli bohem plaj elbiseleri çokça tercih edilmeye başlandı. Bu rahat ve havadar kesim daha önceki yılların aksine her sosyal kesim tarafından tercih edilmeye başlandı. Aynı şekilde bu anlayış mayo ve bikinilere de yansımıştı. Puantiyeli ya da etnik desenlere sahip bikiniler daha açık ve özgürdü, kadınlar istedikleri şeyleri gönüllerinden geçtiği şekilde giyebiliyorlardı. Mayolar ise daha sportif ve atletik bir yapı kazanmış, vücudu sıkıca saran ve hataları belli eden cesur yapılarıyla sıklıkla tercih ediliyorlardı.

Hippie Tarzını Destekleyici Aksesuarlar

Hippie akımının etkisindeki 1960’lı yıllarda kıyafetlerin yanı sıra aksesuarlar da önemli bir yere sahipti. Geçmiş dönemlerdeki pahalı ve ihtişamlı aksesuarlar yerine bu dönemde hippie akımına uygun daha ekonomik ama bir o kadar çekici aksesuarlar kullanılmaya başlanmıştı. Büyük güneş gözlükleri, güneşten koruyan hasır şapkalar ya da puantiyeli başörtüleri, boncuklu veya örme bilezikler, boncuklu, taşlı, deniz kabuklu kolyeler, püsküllü çantalar ve sandaletler bu yılların vazgeçilmezleri arasındaydı.

Hippie Tarzını Günümüze Nasıl Adapte Edebilirsiniz?

Hippie tarzı 60’lı yıllarda ortaya çıkmış olsa da popülaritesini korumaya ve sevenleri tarafından tercih edilmeye devam ediyor. Bu stili plaj görünümünüze uyarlamak için bol bol renk ve desene sahip bir plaj elbisesi, plaj eteği ya da kimono giyebilirsiniz. Hippie tarzını vurgulamak için ise yukarıda sözü geçen örme bilezik, deniz kabuklu kolye, püsküllü çanta ve otantik deri sandalet gibi birçok aksesuardan yararlanabilirsiniz. Örneğin üzerinize renkli çiçek desenli bir crop ve altına uzun plaj eteği giyebilir, boncuklu bileklik, uzun kolyeler ve püsküllü çanta ile tamamlayarak engin bir görünüm yaratabilirsiniz.

Geçmişin Trendlerini Öğrenerek Moda Kültürünüzü Geliştirin

1950’ler ve 1960’ların plaj modasını genel bir çerçeve içersinde inceledik. Bu eski zamanları genelde siyah-beyaz filmlerden ya da renksiz kartpostallardan görmüş olsak da sahip olduğu ilginç ve bir o kadar çekici tarz kesinlikle merak uyandırıyor. Ne kadar geçmişin modası olsa da siz de günlük hayatınızda nostaljik kombinler yaparak tarzınıza farklı dokunuşlar katabilirsiniz!

Önceki
Sonraki