Sepet

Sepetinizde ürün bulunmuyor.

Geçmişten Günümüze Plaj Modası: 1970-1980 Yılları

Geçmişten Günümüze Plaj Modası: 1970-1980 Yılları

1970 ve 1980’li yıllar moda dünyası ve dolayısıyla plaj giyimi şimdiye nazaran oldukça farklıydı. Zira moda adeta yaşayan bir olgu gibi her daim bir devinim içerisinde, hemen her yıl farklı birtakım trendleri önümüze çıkartıyor. Buna bağlı olarak da giyim sektörü durmadan değişiyor, bir yılı öbür yılını tutmuyor. Geçmişin modasına bakmak, anne ve babalarımızın zamanında neler giydiklerini incelemek bizi adeta bir zaman yolculuğuna çıkartıyor. Bu şekilde modanın geçirdiği dönüşümleri yıl yıl geriye giderek incelediğinizde hem moda ve giyim kültürü açısından hem de kültürel ve sosyolojik açıdan yaşanan değişimleri daha kolay kavrayabilirsiniz. Geçmişin modasını anlamak, o dönemleri daha yakından tanımanıza yardımcı olabilir. Bu kavrayışı gerçekleştirmek ve büyüklerimizin zamanında ne gibi kıyafetler giyip plaja gittiğini öğrenmek, o dönemki kıyafetleri şimdikilerle kıyaslamak, moda kültürünüzü geliştirmek istiyorsanız bu dönemlere ait moda akımlarını ve öne çıkan parçaları öğrenmekle başlayabilirsiniz.

1970’lerde Plaj Giyimi: Daha Renkli Ve Enerjik Modeller

1970’li yıllardaki plaj giyiminde önceki dönemlere nazaran birçok farklı alternatif su yüzüne çıkmaya başlamıştı. Daha renkli, desenli, fırfırlı ve iddialı modeller plajlarda görülmeye başlandı. 60’lı yıllara nazaran daha cesur bikiniler canlı renkleri ve enerjik desenleriyle giyenlerin beğenilerini topluyordu. Bikinilerin alt bölümünde tercih edilen önü tokalı ya da tokasız, alt kısmı astarlı şort etekler askılı bikini üstleriyle birlikte kombinleniyordu. Bikini ya da mayo modellerinde kumaş olarak genellikle polyester ve pamuklu ürünler tercih ediliyordu. Renk renk mayolar, soyut desenli, çiçek ya da meyve desenli bikiniler sıklıkla tercih ediliyordu. Geçmişin daha sade ve vücudun birçok bölgesini örten mayo ve bikinileri yerini teni daha çok açıkta bırakan, göz alıcı ve albenili modellere bırakıyordu. Plaj elbisesi olarak ise pamuklu kumaşlardan üretilen, rahat, yer yer fırfırlı ve canlı renklere sahip parçalar göze çarpıyordu.

Mayokiniler Ve İp Askılı Bikiniler

1970’li yıllarda plaj giyimindeki yukarı başlıkta bahsedilen renk ve kumaş değişimlerinin yanı sıra ürünlerin kesim ve modellerinde de birçok değişim göze çarpıyordu. İp askılı bikiniler ilk defa bu dönemde ortaya çıkmıştı. Ayrıca triko, tığ işi ya da batik gibi farklı kumaşlardan bikini ve mayolar da tercih ediliyordu. Bikini üstü ve altının birleşik olduğu, vücudun mayoya nazaran daha fazla bölümünü gözler önüne seren, mayo ve bikini karışımı bir çehresi olan mayokini modelleri de ilk defa bu yıllarda piyasaya sürüldü. Rengarenk desenleri, ilgi çekici görünümleriyle hemen plaj giyiminin yıldızlarından biri olan mayokiniler bugün halen plaj giyiminde sıklıkla tercih ediliyorlar. 

1980’lerde Plaj Giyimi: Göz Alıcı Bikiniler Sahnede

1970’lerde plaj giyiminde yaşanmaya başlanan değişiklikler 1980’lerde de hız kesmeden devam ediyordu. Önceki dönemlerde gitgide daha da çekici bir halete bürünen bikini modelleri bu dönemde daha da değişmeyi sürdürmüştü. Oldukça iddialı modeller olan üçgen kesimli bikini üstleri bu dönemde görülmeye başlanmıştı. Ayrıca bikini altlarının bel sınırları oldukça aşağılarda kalmaya başlamıştı ve bacakların ise daha büyük bir bölümünü gözler önüne seren son derece cesur kesimlere sahip modeller plajları süslüyordu. Bunun yanında bu seksi anlayış bikini ve mayoların desenlerinde de göze çarpıyordu. Leopar gibi vahşi desenler bu dönemde sıklıkla kullanılmaya başlanmıştı. Mayolar da önceye nazaran daha cesur kesimlere sahipti ve sırt dekoltesi oldukça geniş olan, ince askılı ve dinamik modeller gözler önüne çıkıyor, plaj modasının çehresi iyiden iyiye değişiyordu.

Neon Renkler, Fırfırlar Ve Asimetrik Modeller

1980’li yıllarda plaj giyiminde görülen cesur değişimler söz konusu modellerin kesim stillerinin yanı sıra renk bağlamında da karşımıza çıkıyordu. Bu dönemde neon renkler plaj giyimini adeta ele geçirmişti. Oldukça enerjik görünümleri ve karanlıkla parlamalarıyla dikkat çeken neon renkli bikini ve mayolar plajların adeta bitki örtüsü haline gelmişti. Derin kesimli ve parlak neon renkte boyundan bağlamalı bikiniler, geçmişin modellerini hatırlatan puantiyeli ve fırfırlı mayolar, püsküllü plaj elbiseleri, sırt dekolteli ince askılı mayolar dönemin en çok tercih edilenleri arasındalardı. Ek olarak tek askılı mayolar da bu dönemde ortaya çıkmıştı ve ilginç görünümüyle oldukça beğeni toplayan tek askı modası uzun yıllar plaj giyimini meşgul etti ve etmeye de devam ediyor. Özellikle de son zamanlarda gerek plaj gerekse de sokak modasında tek askılı çeşit çeşit parça tercih edilmeye devam ediyor.

Geçmişe Bir Zaman Yolculuğu…

Modada geçmiş yıllara baktığınızda, eski bir derginin sayfalarını şöyle bir karıştırdığınızda  adeta bir zaman yolculuğuna çıkmış olduğunuzu düşünebilirsiniz zira moda kavramı yıllar içerisinde geçirdiği keskin dönüşümlerle her dönemi farklı bir özelliği ile ön plana çıkartmayı başarıyor. Bu araştırmalar sayesinde moda kültürünüzü zenginleştirebilir ve güncel stilinizde nostaljik vurgular yaratabiirsiniz. Ayrıca genel giyim kabullerinin nasıl da değişim geçirdiğini fark edebilirsiniz. Eğer bu yolculuktan zevk aldıysanız ve farklı dönemlerin trendlerine dair merakınızı koruyorsanız gelecek yazılar için takipte kalabilirsiniz.

Önceki
Sonraki