Sepet

Sepetinizde ürün bulunmuyor.

Geçmişten Günümüze Plaj Modası: 1990-2000 Yılları

Geçmişten Günümüze Plaj Modası: 1990-2000 Yılları

1990 ve 2000’li yıllarda plaj modası nasıldı, günümüze kıyasla ne gibi farklılıklar barındırıyordu merak ediyorsanız o dönemlerin moda anlayışını temel şekilde ele alacağımız bu yazıdan faydalanabilirsiniz. Plaj modası açısından son derece eğlenceli, rahat ve dinamik yıllar olan bu aralıkta da tıpkı önceki dönemlerde olduğu gibi plaj modasına damgasını vuran birbirinden farklı birçok model yer tutuyordu. Her dönemin kendine özgü, ikonik ve klasikleşmiş görünümleri göze çarparken, insanlar da söz konusu modelleri plaj stillerinde zevkle kullanıyorlardı. Dönemin popüler dizileri ya da ünlü yıldızları da moda algısının değişiminde büyük rol oynuyorlardı. Ayrıca değişen ve zaman içinde dönüşüm gösteren estetik anlayışları da plaj stillerinin farklılaşmasında pay sahibiydi. Konunun daha net anlaşılması adına her iki on yılı da ayrı ayrı ele alalım:

1990’ların Plaj Görünümleri Nasıldı?

1990’lı yıllar plaj görünümleri açısından geçmişte başlayan değişimlerin artarak devam ettiği, birçok farklı modelin gün yüzüne çıktığı bir dönemdi. Bu dönemde kışkırtıcı ve cesur olan derin bacak kesimlerine ve göğüs dekoltelerine sahip bikini ve mayolar hemen herkesin favorileri arasındaydı. Ayrıca sıklıkla kullanılan ipli bikinilerin altına yırtık mini  jean şortlar da giyiliyor, plaj modasında farklı kombinasyonlarla ortaya çıkan enerjik ve çekici görünümler dikkatleri çekiyordu. Canlı ve parlak renklerin popülaritesini sürdürdüğü bu dönemde farklı bir boyama tarzı ile elde edilen batik baskılı bikini ve mayolara da plajlarda sıklıkla rastlanıyordu. Grafik ve soyut çizgili plaj elbiseleri, straplez kesime sahip bikini üstleri ve mayoların yanı sıra mayokiniler de plaj görünümlerinin temel unsurları arasında yerini korumaya devam ediyordu.

Canlı Ve Düz Renkler, Spor Kesim Mayolar

Tek renk ve canlı renklere sahip parçalar 1990’lı yılların plaj giyimi anlayışında önemli bir değere sahipti. Özellikle de dönemin oldukça popüler yapımlarından olan Baywatch (Sahil Güvenlik) dizisinin önemli bir karakteri olan Pamela Anderson ikonik kırmızı mayosuyla gönüllerde taht kurmuş ve dönemin plaj modasına damgasını vurmuştu. Canlı ve sportif  esintiler barındıran plaj giysilerinin kullanıldığı bu dizi ile birlikte vücudu saran, renkli ve sportif mayolar sıklıkla tercih edilmeye başlamıştı. Bikinilerin üst parçalarında ise halter yaka modeller göze çarpıyordu. Mayokini, bikini ya da mayolarda bel kesimleri yüksekliğiyle dikkat çekiyor, vücudu daha çok açıkta bırakan, iddialı modeller plaj modasında hızla yükselmeye devam ediyordu.

2000lerin Vazgeçilmez Plaj Kombinleri

Birçoğumuzun hatırladığı ve belki de özlem duyduğu bir dönem olan erken 2000’ler plaj modasında kendine has birçok unsuru barındıran, bugün görmeye alıştığımız çeşitli plaj stillerinin ise ilk defa ortaya çıktığı zamanlardı. Tıpkı 90’lı yıllarda olduğu gibi popüler isimler dönemin plaj modası anlayışına yön veriyordu. Özellikle de Britney Spears, Paris Hilton gibi isimlerin hemen her giydikleri yakinen mercek altına alınıyor ve kitleler tarafından benimseniyor, moda anlayışı ünlülerle birlikte dönüşüm geçiriyordu. Yaz geldiğinde bağcıklı bikini üstleri ve ip askılı bikiniler vitrinleri süslüyor, fırfırlı plaj etekleri, çiçek ya da leopar desenliler başta olmak üzere enerjik ve eğlenceli birçok farklı desene  sahip mayo ve bikiniler sıklıkla tercih ediliyordu. 

Transparan Ve Metalik Kumaşlar, Tankiniler

2000’li yılların plaj modasında geçmişte görülmeye başlanan çekici plaj kombinleri katlanarak artıyor ve meydan okuyan plaj görünümleri kadınlar tarafından oldukça ilgi görüyordu. Bu dönem plaj modasında kalıcı yeniliklerin ortaya çıktığı, iddialı parçaların boy gösterdiği moda tarihi açısından önemli bir zamandı. Mesela geçmişin ip askılı ve derin dekolteli bikini üstleri ve mayolarının yanı sıra transparan kumaşa sahip cesur parçalar bu dönemde yayılmaya başlamış, plajları süsler olmuştu. Ayrıca son dönemlerde tekrardan popüler olan altın, gümüş ya da bronz gibi metalik renkli bikini ve mayolar da bu dönemde popüler olmaya başlamışlardı ve hemen herkesin favorileri arasındalardı. Ek olarak tankini denilen, iki parçadan oluşan ve askılı bir atlet ile bikini altından oluşan plaj giysileri bu dönemde ortaya çıkmıştı ve farklı görünümleriyle dikkat çekiyorlardı. Bu dönemde ortaya çıkan ya da popülaritesini artıran birbirinden farklı plaj kıyafetleri moda severler tarafından ilgiyle takip ediliyordu. Kısacası plaj giyiminde devrimsel yeniliklerin görüldüğü 2000’ler moda tarihine kesinlikle damgasını vuran yıllar arasında ve bugün bile etkisini sürdürmeye devam edecek gibi görünüyor. 

Farklı Dönemler, Farklı Trendler

1950’li yıllardan başlayan ve 2000’lere değin devam eden plaj modası zaman yolculuğumuzun sonuna geldik. Buradan çıkarabileceğimiz birkaç farklı sonuç var. Moda geçmişten günümüze geçirdiği dönüşümlerle kültür hazinemizi oluşturan değerler arasında sayılıyor ve dolayısıyla bize de bu konularda temel seviyede de olsa bilgi sahibi olmak düşüyor. Bu şekilde geçmişin insanlarıyla bağ kurabilir, o dönemin sosyal yapısı hakkında bilgi sahibi olabilir ve günümüzde sahip olduğumuz giyim tarzına retro detaylar ekleyerek ilgi çekici görünümler yaratabiliriz. Gerek plaj gerekse de gündelik stilimizi edindiğimiz geçmiş moda anlayışları ile harmanlayarak zenginleştirebiliriz. Su gibi akıp giden zamanın içerisinde geçmişe bakmanın farklı bir yöntemi olarak karşımıza çıkan moda kavramını takip etmeye ve gün gün nasıl değiştiğini incelemeye devam edeceğiz…

Önceki
Sonraki